Historian havinaa

1999

Ratsastuskeskus Tuija Tapola aloitti toimintansa 1.12. Tuulentien tallilla Tuusulassa, aivan Järvenpään rajan tuntumassa. Alussa tallilla asui kymmenkunta hevosta. Tallilla ei tuolloin ollut maneesia eikä opetushevosia. Tuija kävi Ypäjällä ohjaajasta opettajaksi kurssia, kurssihevosenaan Bakura alias Captain’s Copper.

2000
Ratsastuskeskus sai ensimmäisen opetushevosensa, suomenhevostamma Säkin-Tytön. “Typyä” ei tosin hankittu opetushevoseksi, mutta se osoittautui niin monipuoliseksi, että se sai jäädä ratsastuskeskuksen palvelukseen. Tuijan kisakumppani Purhonen muutti Hyvinkäältä Tuulentielle. Keväällä nuori FWB-ruuna Rotwein (s. 1995, i. Rothschild J, ei. Trumf) muutti kasvattajansa Merja Hacklinin luota Tuulentielle kouluttautumaan seuraavan vuoden Breeders’ Prize -kisaan.
Tuija valmistui toukokuussa ratsastuksenopettajaksi. Loppukokeet hän joutui suorittamaan Kirsi ja Minna Jokiselta viime hetkellä lainaamallaan Royal Flaschilla, koska Bakura oli loukannut itsensä tarhassa. Kesään mennessä olivat tallin kaikki 26 karsinapaikkaa käytössä. Syksyllä aloitettiin maneesin maansiirto- ja rakennustyöt.
2001
Maaliskuussa koitti suuri hetki, kun maneesi valmistui. Rotweinia kilpailutettiin pitkin kevättä ja kesällä se osallistui Breeders’ Prizeen suunnitelmien mukaisesti. Loppuvuodesta Tuija hankki uuden opetushevosen, trakehnerruuna Bleskin, jonka nimi muutettiin Boomerangiksi. Rotwein (“Roope”) sai myös ryhtyä tienaamaan kauransa opetushevosena.
2002
Vuoden aikana tuli Latviasta ennätysmäärä myyntihevosia. Niistä Tuija hankki Dignan ratsastuskeskuksen käyttöön opetushevoseksi. Venecijan ja Ramajan uudet omistajat jäivät myös Tuijan asiakkaiksi. Tamma Kaiva siirtyi puolestaan kenttäratsastajalle.
2003
Alkukeväällä Tuija pyrki ja pääsi Ypäjälle Master Instructor -kurssille. Huhtikuussa hän solmi vuokrasopimuksen Lahan ratsastuskeskuksen tiloista, jonne yrityksen toiminta siirtyi kokonaisuudessaan kesäkuun aikana. Suurin osa hevosista siirtyi Tuulentieltä Lahaan. Latviasta saapui jälleen kuorma hevosia, joista suurikokoinen Pifagors (“Jori”) siirtyi Tuijan asiakkaan omistukseen. Samassa kuormassa tuli myös lupaava kimotamma Persija.
Syyskuussa Lahaan saapui Tuijan uusi kisahevonen, holsteinerruuna Calvados (s. 1996, i. Calando I, i.i. Cor de la Brycre). Samoihin aikoihin Boomerang siirtyi yksityisomistukseen ja Roope sai siirtyä kokonaan opetushevoseksi. Opetushevosten kaartiin liittyi myös Aronboy.
2004
Tuija valmistui keväällä Master Instructoriksi. Kouluratsastuksen loppukokeen hän suoritti Bakuralla. Esteratsastuksen loppukokeeseen hän joutui lainaamaan hevosen Ypäjältä, koska Calvados oli loukkaantunut. Aronboy siirtyi loppukeväästä yksityisomistukseen.
Tuija kisakausi alkoi lupaavasti sekä Calvadoksen että Ramajan kanssa. Calvados saavutti hyviä tuloksia kansallisissa HeA-luokissa. Ramajan kanssa Tuija ylsi 6-vuotiscupin II sijaan ja champioaatin III sijaan. Purhonen ja Tuija voittivat syksyllä suomenhevosten aluemestaruuden kouluratsastuksessa. Heinäkuussa Tuija hankki omistukseensa latvialaistamman Gotikan (s. 1998, i. Guido, i.i. Voltaire, i.i.i. Furioso II).
2005
Tuija aloitti kisakauden Ponihaan kansallisissa koulukilpailuissa. Hän ratsasti siellä Calvadoksella vaativan B-radan ja sijoittui hienosti viidenneksi tuloksella pst. 730 % 62,393. Kisakaudella on tavoitteena saada lisää hyviä tuloksia vaativa B -tasolla. Kesän Calvados joutui viettämään sairaslomalla, mutta toivuttuaan kilpailukausi sai jatkoa hyvälle alulle. Loppukauden kilpailuista haettiin voitto ja sijoituksia V:B luokista. Myös Gotika teki hyvän debyyttikauden sijoittumalla kaikissa 7-vuotiscupin osakilpailuissa toiseksi ja finaalissa neljänneksi. Kilpailut ratkottiin V:B tasolla. Hevoskalusto vahvistui heinäkuussä holstaintamma Pinelopella. Syyskuussa Lahassa aloitettiin SRL:n vammaisaluevalmennukset, jotka jatkuvat talven läpi Tuijan vetäminä.
2006
Vuoden aikana käytiin monissa tehokkaissa opeissa ja valmennuksissa. Lahan tiloissa pyörivät säännöllisesti vammais- ja koulualuevalmennukset. Tuija ja Calvados osallistuivat säännöllisesti SRL:n valmennusrenkaan leireille, jossa senioreiden valmentajana toimii Jenny Erikson. Ypäjän leireillä kulki mukana aina joku nuorempi ratsu lisäoppia saamassa. Lisäksi vierailtiin Vihdissä Piet Tijjsenin opissa. Tuija oli myös jälleen koulussa: 1.1.2006 Suomen opetushallitus on ottanut koulutusohjelmaansa mukaan ratsastuksenopettajan erikoisammattitutkinnon. Tämä tutkinto on siis Master-tutkinto, jonka Tuija on suorittanut 2004 keväällä. Aikaisempi tutkinto on ollut kansainvälinen tutkinto. Jotta “vanhat” Masterit saivat tämän opetushallituksen hyväksymän tutkinnon, niin tutkintoa piti täydentää Esimiehenä toimimisen näytöllä. Kevään aikana järjestettiin kolme näyttöön valmistavaa koulutusjaksoa ja toukokuussa oli näyttökokeet. Mukana oli lähes kaikki jo aikaisemmin valmistuneet Master-opettajat. Kilpakentiltäkin hankittiin lisää kokemusta. Tuija ja Calvados saivat kauden aikana voittoja ja sijoituksia V:A – Intermediaire tasolta. Arvokas kokemus oli matka Tallinna Dressage Show kansainvälisiin kouluratsastuskilpailuihin. Ratsukko ylsi kilpailuissa yhteen kakkossijaan ja kahteen luokkavoittoon Pyhä Yrjö – Intermediaire tasolla. Alkukaudesta kisakentillä nähtiin myös Marianne Aution omistama El Pantera, joka osottautui erittäin fiksuksi kisakumppaniksi ja suoritti nuortenhevosten luokassa voiton ja sijoituksia. Myöskin Gotika sai sijoituksia V:B – luokassa alkukaudesta ja kesällä siirtyi toimimaan myös Katja Karjalaisen ratsuna.
2007
Alkutalvesta Lahassa pyörivät aikuisratsastajille suunnatut aluevalmennukset sekä vammaisratsastajien aluevalmennukset.
Huhtikuussa harjoiteltiin hevosten juoksuttamista Keravan Horse & Rider liikkeen Janinan kanssa yhteistyössä järjestetyssä kurssissa.
Kurssin kiinnostus oli suuri ja kaikki halukkaat eivät mahtuneet ensimmäiselle kurssille mukaan, joten kurssi sai toisen osan syksyllä.
Kevään aikana Tuija ja Calvados kilpailivat V:A luokkia kansallisissa kouluratsastuskilpailuissa, sijoittuen hyvillä prosenteilla.
Kesän ajaksi Ruotsista Suomeen matkusti Katri Wäyrysen omistuksessa oleva lupaava neljävuotias ruuna Werdi. Werdi tuli hakemaan lisäoppia kouluratsastukseen.
Kesän ajaksi pikkupojat Fino ja Miro ja Joeli lähtivät kesäleirille, eli laitumelle, leikkimään muiden varsojen kanssa.
Calvadoksen kilpailukausi joutui katkolle, eikä kesäkuun Laakson kilpailuihin päästy, harmillisen kaviovaivan takia..
30.6.2007 moni sanoi “vihdoinkin”, kun 34- vuotias Tuija sanoi Tahdon ja sai sukunimekseen Tuominen. Päivä oli hieno ja varmasti ikimuistettava.
Häämatkallakaan ei toki sovi unohtaa hevosia ja Saksan reissulta tuliaiseksi tarttui ilmavasti liikkuva 2003 syntynyt ruuna De Wenz. ( i. De Niro ei. Dream of Glory) Tuijan omistuksessa oleva De Wenz osallistui myös laatuarvosteluun yllättäen iloisesti omistajan ja huoltojoukot. Vaikka De Wenz oli selkeästi vähiten ratsastettu neljävuotias Ypäjällä se soitti osaavansa käyttäytyä hyvin jännittävissä tilanteissa. Eläinlääkärintarkastuksesta arvosana oli sama kuin kaikilla muillakin hevosilla eli 8. Rakenne pisteet 8-7-7-8-7 ja yhteensä 37 pistettä. Sanallisessa arviossa kehuttiin De Wenzin olevan hyvää ratsuhevostyyppiä. Estekoe meni mallikelpoisesti vähäisestä kokemuksesta huolimatta ja pisteitä tuli 8,5-8,8-7,5. Askellajikokeessa De Wenz pääsi loistamaan liikkumisellaan ja saikin päivän kolmanneksi parhaat askellajipisteet: 8,0-7,3-7,4-8. Sunnuntaina ratsastetun kouluradan keskiarvo oli 7,02%. Kokonaistuloksissa De Wenz oli kuudes ja kouluhevosia oli reilu viisikymmentä.
Calvadoksen kilpailu-ura jatkui loppukesästä hieman epävarmasti, hyvissä olosuhteissa tulokset olivat hyviä ja toisissa paikoissa Calvados häiriintyi paljon ulkopuolisista tekijöistä ja sai paljon rikkoja. Talven aikana halutaan löytää paljon varmuutta tekemiseen. Sitä Calvados lähti etsimään Saksasta Jenny Erikssonin tyköä, tarkoituksena kehittyä kohti GP- ratoja. Tuija lentää valmentautumaan Saksaan ja taasen takaisin kotiin tekemään töitä talven ajan. Calvados on Saksassa ainakin alkutalven 2008.
2008
Vuosi 2008 alkoi yritysmuodon muutoksella. Toiminimi Ratsastuskeskus-TT jää historiaan ja vuosi aloitettiin uudella nimellä: Master Dressage Oy.
Master Dressagen vuosi 2008 kului ahkerassa aherruksessa ja vuoden aikana tapahtui paljon mielenkiintoisia asioita. Kotitreenit jatkuivat säännöllisesti. Aluevalmennukset palasivat Lahaan ja Tuija aloitti aluevalmentajana syksyllä katsastuksilla. Vuoden aikana ahkeroimme useammalla Jenny Erikssonin tehokkaalla kurssilla. Vierailevana tähtenä kävi myös Christop Hess.
Saksalainen kouluvalmentaja ja tuomari Christoph Hess on toiminut Saksan Ratsastajainliiton palveluksessa vuodesta 1978 lähtien ja ollut kuuluisan valmennuskeskuksen Warendorffin johtajana 18 vuotta.
Tällä hetkellä Hess keskittyy valmentamiseen, sekä Warendorffissa, että muualla ja vetää kouluklinikoita eri puolilla maailmaa. Hän toimii myös kansainvälisenä koulu- ja kenttätuomarina aina MM – tasolle saakka. Hess piti paljon Lahasta ja kiitosta saivat myös laadukkaat hevoset, sekä tapa kouluttaa nuoria hevosia.
Calvados jatkoi kilpailemista Intermediaire -tasolla. Calvadoksen opiskelu GP- asioihin jatkui ja monta palasta onkin saatu eteenpäin. Myöskin työhön vaadittava voima on hyvin kasvanut. Nuori ruuna De Wenz keräsi kauden aikana lukuisia voittoja ja sijoituksia nuorten hevosten luokista. Kauden kruunasi vielä 5-champpion sarjan finaalin voitto. De Wenz sai vielä kutsun HIHSiin. Dressage Idols -ohjelma on varta vasten Horse Show’hun räätälöity kilpailu, jossa ikäluokkansa parhaat kouluhevoset ovat yhden kouluratsastuksen huippuammattilaisen ja yhden julkisuuden henkilön arvioitavina. Ammattilaistuomari oli tänä vuonna Ruotsin kouluratsastusmaajoukkueen johtaja Bo Jenå ja julkkis Tallitähdet tv-ohjelmasta tuttu Kike Elomaa. De Wenz valittiin Horse Show’n leikkimielisessä kouluratsastusesityksessä 4-5-vuotiaiden ryhmän Dressage Idoliksi.
Oripoika San Fino ratsutettiin sisään loppuvuoden aikana. Nuori oripoika osoitti hienoa luonnetta ja rohkeutta, sekä yhteistyökykyä ja olikin suunnattoman helppo oppilas.
Pieni seurue matkasi Oldenburg Eliittihuutokauppaan Saksaan. Vechta, (Saksassa) vakuutti ammattitaidollaan ja upeilla hevosillaan suomalaisten osaajien sydämet. Matkaan lähti Tuija ja hänen miehensä lisäksi myös Keravan Horse & Rider -liikkeen Janina sekä tuttavamme Riihimäeltä. Jenny Eriksson valvoi erittäin upeasti ja ammattitaitoisesti huutokaupassa että suomalaisilla oli hyvät oltavat ja kaikki sujui helposti ja vaivattomasti. Suomen joukkueeseen saatiinkin kolme hyvää ja laadukasta nuorta hevosta ja suomalaiset toivotettiin erittäin lämpimästi tervetulleiksi toistekin. Master Dressage Oy:n omistukseen hankittiin isosti liikkuva ja näyttävä 3-vuotias ruuna (i. Sir Donnerhall).
Myöskin oppilaat ahkeroivat kisakentillä, metsästäen kisakokemusta, rutiinia nuorille hevosille ja hyviä tuloksiakin. mm. Janice Antell voitti Burberry-cupin ja ratsasti ensimmäisissä SM- kilpailuissaan neljännelle sijalle. Hieno vuosi!
Siirry työkalupalkkiin