2007

Kooste vuodesta 2007

Alkutalvesta Lahassa pyörivät aikuisratsastajille suunnatut aluevalmennukset sekä vammaisratsastajien aluevalmennukset.

Huhtikuussa harjoiteltiin hevosten juoksuttamista Keravan Horse & Rider liikkeen Janinan kanssa yhteistyössä järjestetyssä kurssissa.

Kurssin kiinnostus oli suuri ja kaikki halukkaat eivät mahtuneet ensimmäiselle kurssille mukaan, joten kurssi sai toisen osan syksyllä.

Kevään aikana Tuija ja Calvados kilpailivat V:A luokkia kansallisissa kouluratsastuskilpailuissa, sijoittuen hyvillä prosenteilla.

Kesän ajaksi Ruotsista Suomeen matkusti Katri Wäyrysen omistuksessa oleva lupaava neljävuotias ruuna Werdi. Werdi tuli hakemaan lisäoppia kouluratsastukseen.

Kesän ajaksi pikkupojat Fino ja Miro ja Joeli lähtivät kesäleirille, eli laitumelle, leikkimään muiden varsojen kanssa.

Calvadoksen kilpailukausi joutui katkolle, eikä kesäkuun Laakson kilpailuihin päästy, harmillisen kaviovaivan takia..

30.6.2007 moni sanoi “vihdoinkin”, kun 34- vuotias Tuija sanoi Tahdon ja sai sukunimekseen Tuominen. Päivä oli hieno ja varmasti ikimuistettava.

Häämatkallakaan ei toki sovi unohtaa hevosia ja Saksan reissulta tuliaiseksi tarttui ilmavasti liikkuva 2003 syntynyt ruuna De Wenz. ( i. De Niro ei. Dream of Glory) Tuijan omistuksessa oleva De Wenz osallistui myös laatuarvosteluun yllättäen iloisesti omistajan ja huoltojoukot. Vaikka De Wenz oli selkeästi vähiten ratsastettu neljävuotias Ypäjällä se soitti osaavansa käyttäytyä hyvin jännittävissä tilanteissa. Eläinlääkärintarkastuksesta arvosana oli sama kuin kaikilla muillakin hevosilla eli 8. Rakenne pisteet 8-7-7-8-7 ja yhteensä 37 pistettä. Sanallisessa arviossa kehuttiin De Wenzin olevan hyvää ratsuhevostyyppiä. Estekoe meni mallikelpoisesti vähäisestä kokemuksesta huolimatta ja pisteitä tuli 8,5-8,8-7,5. Askellajikokeessa De Wenz pääsi loistamaan liikkumisellaan ja saikin päivän kolmanneksi parhaat askellajipisteet: 8,0-7,3-7,4-8. Sunnuntaina ratsastetun kouluradan keskiarvo oli 7,02%. Kokonaistuloksissa De Wenz oli kuudes ja kouluhevosia oli reilu viisikymmentä.

Calvadoksen kilpailu-ura jatkui loppukesästä hieman epävarmasti, hyvissä olosuhteissa tulokset olivat hyviä ja toisissa paikoissa Calvados häiriintyi paljon ulkopuolisista tekijöistä ja sai paljon rikkoja. Talven aikana halutaan löytää paljon varmuutta tekemiseen. Sitä Calvados lähti etsimään Saksasta Jenny Erikssonin tyköä, tarkoituksena kehittyä kohti GP- ratoja. Tuija lentää valmentautumaan Saksaan ja taasen takaisin kotiin tekemään töitä talven ajan. Calvados on Saksassa ainakin alkutalven 2008.

Saksan matka tuotti tulosta ja nelivuotias ruuna De Wenz muuttaa Lahaan heinäkuun lopussa. Ilmavasti liikkuvan ruunan isä on De Niro ja emänisä Dream of Glory. Jäädään siis odottamaan.

29.7.2007

Siilinjärven kilpailut sujuivat kohtalaisesti. Mitään valtavan suuria rikkeitä ei tullut, mutta isosti liikkuva Calvados kärsii hyvin helposti pohjan muutoksista ja epätasaisuus näkyi jälleen tahtirikkoina. Molempina päivinä tulos noin 64 % rikkeillä. Seuraavaksi Lappeenrantaan.

29.7.2007

Tuija Tapola meni naimisiin Milko Tuomisen kanssa 30.06.2007. Tuijasta tuli siis Tuominen.
Onnea avioparille!

15.7.2007

Werdi siirtyy kesäkuun lopulla 2007 Suomeen Tuija Tapolalle valmennettavaksi Ruotsin 4-vuotiaiden kouluchampionaatteja varten.
Lisätietoja www.swb.se

26.6.2007

29.4. ratsastettiin Lohjalla kansallisissa kouluratsastuskilpailuissa Fei:n Vaativa A joukkueohjelma nuorille, johon myös Tuija ja Ossi osallistuivat. Ossi liikkui iloisesti ja näyttävästi, tosin tuomarin pääty jännitti sen verran, että siellä piti esittää muutama ihan oma vaihto ja näistähän ei kyllä pisteitä tule – vaan menee. Hyvät kohdat palkittiin kuitenkin hyvillä numeroilla ja tulos oli yhteensä 68,074 % ja kolmas sija.

Sieltä Tuija ja Ossi jatkoivat vielä suoraan vapuksi Ypäjälle SRL:n valmennukseen.

4.5.2007

Kilpailukausi alkoi Ponihaan kansallisissa kouluratsastuskilpailuissa 22.4.2007. Kauden avajaisluokkana Tuija ja Calvados starttasivat Prix ST Georges luokan. Luokassa oli 25 osallistujaa. Tuija Ja Calvados sijoittuivat jaetulle viidennelle sijalla prosentein 64,083. “Radalla oli monta hienoa hetkeä, mutta muutama aivan turha virhe”, harmittelee Tuija. “Pystymme saamaan jo monta kahdeksikkoa, mutta niistä muutamasta nelosesta on päästävä eroon.” Calvados on kehittynyt paljon talven aikana ja jaksaa jo liikkua kootumpana, mutta isolla liikkeellä liikkuminen vaatii tarkkaa ratsastusta, sillä pienetkin virheet näkyvät heti.

Mutta tästä jatketaan!

4.5.2007

Keravan Horse & Rider järjesti yhteistyössä Ratsastuskeskus Tuija Tapolan ja Lahan Urheiluratsastajien kanssa juoksutuskurssin sunnuntaina 18.3. Kurssin tarkoituksena oli näyttää miten hevosta juoksutetaan turvallisesti ja miten hevonen saadaan työskentelemään oikein. Tapahtumaan osallistui nelisenkymmentä ratsastuksen harrastajaa, joista suurimmalla osalla on oma tai omia hevosia.

Kahvitauko-gallupin mukaan suuri osa tapahtumaan osallistuneista on juoksuttanut hevostaan ajatellen että tarjoaa hevoselle vapaapäivän työnteosta. Ympyrällä liikkuminen joka tapauksessa rasittaa hevosen jalkoja, joten miksei työstäisi hevosta liikkumaan oikein ja tehokkaasti lihaskuntoa ja hapenottokykyä parentaen, jos se kerran on mahdollista?

Tuija korosti kurssin alussa että tapa jolla hän toimii, ei ole ainut ja oikea, vaan yksi tapa juoksuttaa muitten hyvien joukossa. Tuija aloittaa työskentelyn hyvinkin pienellä ympyrällä, näin hevonen on hyvin lähellä ja siihen on helpompi vaikuttaa kuin 10 metrin päästä. Kun hevonen pienellä ympyrällä pyynnöstä siirtyy juoksuttajasta poispäin, liikkuu reippaasti eteenpäin (hallitusti!), pysähtyy, vaihtaa tempoa, asettuu ja myötää eteen alas liinan paineesta, voidaan samat asiat pyytää yhtälailla isommalla ympyrällä.

Jos hevosella on taipumusta juoksuttaessa riehua tai lakata kuuntelemasta juoksuttajan apuja tai lamaantua heti raipan kantositeen ulkopuolella, on pieni ympyrä hyvä vaihtoehto sille, että joko juoksuttaja raahautuu pitkin poikin pukkilaukkaponin perässä (muistakaa käsineet!) tai laiskan tapauksen kyseessä olessa on huomattavasti hikisempi kuin hevonen, koska juoksee raipan kanssa hevosen perässä. Molempia on nähty. Pienellä ympyrällä hevonen on ihan vieressä! Hitaan ja laiskan saa herkistettyä ja villikon rauhoitettua. Toki koulutus saattaa viedä useamman kerran, mutta on joka tapauksessa huomattavasti tehokkaampaa, turvallisempaa ja hevosystävällisempää, kuin yrittää saada samat asiat perille 10 tai 20 metrin päästä. Kun hevonen toimii hyvin pienellä ympyrällä, voidaan siirtyä pikkuhiljaa suuremmalle ja suuremmalle ympyrälle. Jos vaikeuksia ilmenee, niin pienemmälle ympyrälle voi aina palata!

Tuija opettaa käytännössä kaikki ratsutettavat hänen tapaansa juoksuttaa. Juoksutus on tehokasta treeniä esim. lihasköyhille hevosille, jotka eivät vielä jaksa kantaa itseään kunnolla oikeinpäin ratsastajan kanssa. Kun asiat toimivat maastakäsin, esim. että hevonen myötää kahden ohjan väliin, niin on se sitten paljon helpompaa selästäkin. Tuija aloittaa työskentelyn ilman sivuohjia ( toimii myös alkuverryttelynä, toki hevonen on ensin hyvin kävelytetty ) tarkoitus saada hevonen rennoksi ja myötäämään liinan paineelle. Kun hevonen myötää, poistuu liinan paine samantien. Kun hevonen liikkuu rennosti eteen alas käynnissä, ravissa ja laukassa, voidaan kiinnittää sivuohjat. Sivuohjien kireys ja kiinnityspaikka riippuu siitä kuinka korkeassa tai matalassa muodossa hevosen halutaan kulkevan. Varsinaista sääntöä sisäohja versus ulko-ohja pituudelle ei ole, vaan se täytyy katsoa tapauskohtaisesti, hevosen mahdolliset vinoudet huomioiden.

Muutamat kurssilaiset pääsivät kokeilemaan juoksutusta ja sekä juoksuttajat että yleisö totesivat ettei se niin helppoa olekaan kuin miltä ammattilaisen työstämänä näyttää. Ongelmia aiheuttivat niin liinan pitäminen (liinan toinen pää valui helposti maahan) kuin juoksutusraipan (raippa osoitti helposti liian taakse) käsittely. Myös paineen pitäminen liinassa tuotti vaikeuksia, treenaajat helposti jättivät liinan löysäksi ja pyysivät hevosta vain reippaasti eteenpäin. Jos liinassa ei ole mitään painetta, ei hevonen voi sille myödätäkään. Tuija opastuksella kaikki saivat kuitenkin hyviä tuloksia aikaan.

Kurssin lopuksi Riina Zetterman näytti Grandi hevosensa kanssa juoksutuspessoan käyttöä.

11.4.2007

Siirry työkalupalkkiin