2009

Vuonna 2009 tapahtui mm. seuraavaa

8.4.2009
Cristoph Hess valmensi Lahassa kaksi päivää kouluratsukoita 4.-5.4.
Positiivisena ja motivoituneena valmentajana tunnettu Hess saikin monet ratsukot ylittämään itsenä. Tärkeimpänä asiana Hess painotti sitä, että hevoset ovat rehellisesti pohkeen edessä ja toimivat pienillä ja nopeilla avuilla. Kahden päivän aikana nähtiinkin paljon muutosta hevosten liikkumisessa. Hess tulee Lahaan seuraavan kerran heti elokuun alussa.

Kyra Kyrklund piti maaliskuun (2008)lopulla Ypäjällä päivän mittaisen klinikan, joka oli suunnattu ratsastuksenopettajille sekä valmentajille. Myös Tuija ja Calvados osallistuivat klinikkaan. Klinikan aiheena oli ratsastajan istunta, vaikuttaminen ja istunnan korjaaminen. Päivän aikana korjattiin istuntavirheitä ja saatiin ratsukoita oivaltamaan tasapainon merkitystä hevosten liikkumiseen.

De Wenz on jo vuoden harjoitellut kouluratsun elämää ja esiintyikin jo varmemmalla itsetunnolla. Muutamaa “hirnahtelua” lukuunottamatta De Wenz keskittyikin tehtäviinsä hyvin ja vakuutti tuomarit laadullaan. Tuomarit sijoittivat yksimielisesti De Wenzin ykköseksi tuloksella 68,913 %.

18.5.2009
Kisakausi avattiin Ponihaassa 19.4.2009. Aamun luokkaan Helppo B FEI:n Kenttäkilpailuohjelma poneille 1993, avoin v. 2003-2004 syntyneille hevosille osallistuivat Tuijan kanssa Master Dressagen oma kuusivuotias ruuna De Wenz, sekä Keravan Horse&Rider liikkeen viisivuotias tamma Caro Dame. Caro Dame (Tytti) aloitti kilpahevosuransa ja käyttäytyi ensikertalaiseksi erittäin fiksusti sekä osoitti omaavansa kykyjä kilpahevoseksi. Tytti suoritti radan kiltisti ja halukkaasti, suorittaen pyydetyt asiat. Melko “raaka” Tytti sai tulokseksi 58,043 % ja sijoitus oli 13/23. Tytin tuloksessa näkyy vielä varsamaisuus liikkumisessa, mutta kun lihasvoima kasvaa niin Tyttikin jaksaa liikkua paremmassa tasapainossa.
30.5.2009
Tuija ja Serpico osallistuivat kotikisoissa Lahassa luokkaan FEI:n kouluratsastusohjelma 4-vuotiaille hevosille. Lämpimässä auringonpaisteessa säpäkkä ruuna oli sopivan rento ja ylsikin jälleen upeaan tulokseen 87,2 % ja luokkavoittoon.
Tuomarit kehuivat nuorta miestä erittäin lupaavaksi ja energiseksi hevoseksi.
5.7.2009
San Fino on myyty Master Dressage Oy:n työntekijälle, Ilona Päiviselle.
Ilonalle Fino onkin jo hyvin tuttu, Ilona on hoitanut oriin sisäänratsuttamisen mallikkaasti.
Onnitelut Ilonalle!
13.6.2009
Ratsastettiin Laaksolla Racing 6-v. Racing 5-v. Championsarja 2009, FEI Kenttäkilpailuohjelma CIC*A 2005 sekä Championsarja 2009, Helppo A:4 2009. Janina Tainion omistama Caro Dame suoritti innokkaasti ja tyylikkäästi ohjelman, eikä välittänyt lepattavista tuomariteltoistakaan. Tulos 65,87 % ja osakilpailun voitto.


De Wenz ei myöskään välittänyt teltoista, mutta läheisriippuvaisena hevosena oli kovasti keskittynyt parkkialueella odottelevaan Tyttiin ja huutelikin radalla tammalle, eikä oikein malttanut kävellä. Jännittyneisyydestä huolimatta rata oli kuuliainen ja tasapainoinen, vaikka paras liikkuminen jäikin uupumaan. Tulos 65,000 % ja kolmas sija. Nyt nuoriso viettääkin viikon loman laitumella ja nauttii kesästä.
2.7.2009
Master Dressage Oy teki leasing sopimuksen Tiina Ala-Nikkolan omistamasta tammasta Roulette. Rouleten Isä on Royal Olymp ja emänisä Adriano. Tamma siemennetään orista Sir Donnerhall. Nyt jäämmekin sitten vain toivomaan tiinehtymistä.
7.7.2009
Monikkallassa, Janakkalassa pidettiin Helppo B FEI Kouluratsastusohjelma 4-vuotiaille hevosille 2005. Tuija ja Serpico osallistuivat luokkaan. Hyvin järjestetyissä kilpailuissa olikin päivän aikana valtava määrä lähtijöitä. Neljävuotiaiden luokassa oli 15 lähtijää. Serpico suoritti radan näyttävästi ja kapasiteetillaan suuresti liikuen. Ruunalla on puhdas käynti jossa hyvä yliastunta, tahdikas, irtonainen ja voimakas ravi jossa paljon joustoa, laukassa sillä on hyvä tasapaino, laukka on suurta ja irtonaista ja se liikkuu hyvin itseään kantaen. Hieman ruunaa pelotti pusikon puoleinen pääty ja pusikosta saapuikin hevosia veryttelyalueelle. Tämä ei kuitenkaan aiheuttanut järkevällä nuorella miehellä suurta asiaa vaan muutaman jännittyneisen hetken jälkeen, hän suoritti radan kuuliaisesti. Tulos 73 % ja 2/15 sija. Tuloksen prosentit eivät kuitenkaan vastaa hevosen liikkumisen laatua. Oma näkemyksemme tämän päivän suorituksesta oli eriävä, ja tällä kertaa toteamme olevamme tuomarin kanssa eri mieltä arviosta. Vaativaa tämä arvostelulaji!
7.7.2009
Janice ja Nevi PM-kisoissa Tanskassa kesäkuussa 2009Suomesta lähetettiin isojen kouluponien joukkue sekä kaksi pikkuponia Tanskaan PM kisoihin. Ennen joukkueseen pääsyä on takana todella paljon harjoittelua ja kisaamista. PM joukkue valittiin kuitenkin keväällä olleiden katsastuskilpailujen perusteella

Matkaan lähdettiin hyvissä ajoin ennen kisoja. Matkasimme laivalla Saksan Travemündeen ja sieltä Tanskaan. Nevi matkasi hyvin koska hän on kokenut kisakonkari.

Ensimmäisenä päivänä oli joukkuekisa, kaikkia taisi jännittää kun oli kyseessä niin suuret kisat. Suomi sai kuitenkin joukkue pronssia ja kyllä hymy oli herkässä kun saatiin mitalit kaulaan.

Toisena päivänä oli henkilökohtainen ohjelma ja viimeisenä päivänä kürit, näissä me suomalaiset emme kuitenkaan saanneet mitaleja. Tanska sai kultamitalit joka lajissa, eikä ihme, sillä ponien ja ratsastajien taso on siellä todella kova.

Matka oli kaikin puolin todella hauska. Iltaisin oli järjestetty illanviettoa, kilpailijat esiintyivät maittain omilla ohjelmilla, pelasimme Suomi-Norja jalkapallo-ottelun koulukentällä ja viimeisenä iltana järjestettiin disco. Kotiin päästiin pitkän matkan jälkeen hyvin ja Nevi oli iloinen kun pääsi omaan karsinaan ja minä omaan sänkyyn.

– Janice-

2.8.2009
10-12.7.2009 Lappeenrannassa ratsastettiin suuret kansalliset kouluratsastuskilpailut.
Tuija ja Janinan “Tytti” sekä Tuijan De Wenz viettivätkin hyvin järjestetyissä mammuttikisoissa iloiset kolme päivää. Perjantaina ratsastettiin Helppo A, FEI:n CCI/CIC* B Kenttäkilpailuohjelma 2005, avoin 5-6-vuotiaille hevosille, johon molemmat nuoret osallistuivat. Tytti suoriti radan suurella innolla ja vauhdilla mutta ihan vielä ei täpäkän tamman maltti riitä pikkutarkkaan työhön ja rauhallisiin siirtymisiin. Tulos 18. sija ja 60,714 %. De Wenz liikkui isosti ja ilmavasti ja hyvin pienellä piste-erolla jäi aivan kärjestä neljänneksi tuloksella 66,190 %.

Lauantaina kisattiin FEI:n Kenttäkilpailuohjelma CIC** A 2005 Racing 6-v Champion -sarja 2009, joka on siis De Wenzin ikäluokkakilpailusarja. De Wenz väsähti hieman radan lopussa ja Tuija ratsasti radan alkutervehdyksen väärään pisteeseen ja näin taasen lahjoitti pisteitä edelläoleville, mutta radassa oli paljon hyvää ja keskiaskellajeista saatiin kiitosta, samoin hyvästä muodosta ja tasapainosta. Tulos neljäs sija ja 67 %. Tytin ikäluokan kisa on siis FEI:n Kenttäkilpailuohjelma CIC*B 2005 Racing 5-v Champion -sarja 2009. Tytti malttoikin jo edellistä päivää paremmin keskittyä suoritukseen ja se palkittiin luokan voitolla ja tuloksella 66,905 %. Sunnuntaina ratsastettiin vielä Helppo A, FEI:n esiohjelma 5-vuotiaille hevosille 2004 (päivitetty 2009), avoin 5-6 vuotiaille hevosille, molempien nuorten hevosten kanssa. De Wenz oli hyvin huilannut ja väsymisestä ei ollut enää merkkejä. Hieman sateen liukastama pohja sai Tuija ratsastamaan varovaisemmin. Tuomarit kiittelivät ravia tahdikkaaksi ja energiseksi ja käyntiä puhtaaksi ja rennoksi sekä laukkaa tasapainoiseksi. Yleisarvio: Kapasiteetikas ja hyvässä tasapainossa. Pisteet riittivät tällä kertaa kuudenteen sijaan tuloksella 76 %. Tytti intoili radalla ja vaikutti ajoittain jopa kiireiseltä. Tammalla on kova halu suorittaa, maltin pitää vielä kasvaa. Kommenttia radasta: kapasiteettia on, paikoin kiireinen. Tulos 8. sija ja 72,800 %.

Myöskin jännitimme Janicen kanssa lauantaina kun hän ratsasti My Little Nevillä luokan Helppo A FEI:n joukkueohjelma poneille 2009 EM-katsastus, avoin kutsutuille ratsukoille. Viiden tuomarin arviointi toi ratsukolle luokan voiton tuloksella 63,444 %. Sunnuntaina ponitytöt ratsastivat vielä kür- luokan näytösluokkana. Janice palkittiin tässäkin luokan voitolla. Onnea Janicelle!

2.8.2009
Siitostamma Ronja
Tuijan aviomies osallistuu myös hevoskasvatukseen ja on ostanut siitostamma Ronjan.
Ronja on Westfalen, jonka isä on Rohdiamant ja emänisä on Der Clou.
Tamma on tiine De Nirosta.
8.8.2009
Tuijan valmennettava, Janice Antell EM-joukkueessa
Suomi lähetti tänä vuonna (2009) täyden joukkueen Belgian Moorselessa pidettäviin EM-kilpailuihin. Tämä olikin harvinaista, sillä viimeksi Suomella on ollut kouluponijoukkue EM-kisoissa 90-luvullla.
Suomen joukkueessa ratsasti Janicen lisäksi; Elin Björndahl Kokkolasta, Anni Torkko Kirkkonummelta ja Riikka Kuosmanen Siilinjärveltä.
Matka oli todella jännittävä vaikka ratsukoilla oli jo hieman kansainvälistä kokemusta kuukausi aikaisemmin järjestetyistä PM-kilpailuista Tanskassa. Tällöin ponijoukkue sai pronssimitalin, mikä ilahduttaa vieläkin.Matka Belgiaan taittui lautalla Travemündeen ja sieltä 750 km Belgiaan. Yövyimme kaksi yötä saksan Ankumissa jolloin hevoset saivat levätä tallissa. Nevi on loistava matkustaja ja saapuikin perille hyvässä kisakunnossa.
Avajaiset olivat loistokkaat ja tuntui todella hienolta marssia sisään areenalle Maamme laulun tahdissa kantaen Suomen lippua. Iltaisin oli paljon ohjelmaa ja siten pääsimme tutustumaan muiden maiden poniratsastajiin.

Yleisöä kilpailuissa oli valtava määrä Suomen mittapuun mukaan laskettuna. Lisäksi telttoja, pömpeleitä ja lippuja joka nurkassa. Nevi suhtautui kaikkeen kuitenkin kylmän rauhallisesti ja suoritti ratansa kuuliaisesti ja virkeänä.

EM-kilpailuissa Suomi ei palkintopallille ylettynyt, mutta parhaat varmasti voittivat. Manner-euroopasta löytyy aivan ihania poneja ja todella taitavia ratsastajia. Matkasta koitui kuitenkin rutkasti kokemusta ja intoa oppia yhä enemmän ratsastuksen saloja.

EM-joukkuekilpailuun osallistui 10 maata

1. Saksa
2. Hollanti
3. Tanska

14.8.2009
Molemmat tammat tiineitä !
Roulette III on tiine Sir Donnehallista ja varsa syntyy noin kesäkuun puolessa välissä.
Ronja on tiine De Nirosta ja tämän varsa syntyy noin toukokuun puolessa välissä.
23.9.2009
Ratsujalostusliitto järjesti Nuorten Hevosten Festivaalit Ypäjällä 21.-23.9.2009Lauantaina ratsastettiin 4-vuotiaiden ryhmäratsastusluokka, johon Serpico osallistui. Herkälle ja isolle ruunalle tämä tapahtuma ei ollut kaikista miellyttävin kokemus. Ryhmä järjestettiin numerojärjestykseen jossa suoritus tuli aloittaa annettujen ohjeiden mukaisesti. Ryhmä aloitti suorituksen ja Serpicon paikka oli ryhmän viimeisenä hevosena. Heti ensimmäisessä kulmassa ryhmän ensimmäinen hevosen pysähtyi ja hyppäsi pystyyn, jonka seurauksena seuraava hevonen valitsi oman suuntansa pukkilaukassa. Serpico huolestui kovin tapahtuneesta ja jännittyi kovin. Ryhmäratsastus saatiin kuitenkin vietyä kunnialla läpi, tosin arvio askellajikokeelle ei ollut ihan se, mihin ruuna pystyy. Tuomarit kommentoivat: Komea, isoliikkeinen, ryhdikäs hevonen, mutta liian jännittynyt. Tulos 7,28 % De Wenz ja Caro Dame osallistuivat Helppo B:3, avoin 5 – 6-vuotiaille hevosille. Molemmat hevoset suorittivat radan positiivisesti ja iloisesti. Tulos De Wenz 6/36 66,818 % ja Caro Dame 65,227 %. Sunnuntaina Serpico osallistui FEI Koulurats.ohj. 4-v hev. 2005. Serpico sai nyt siis olla radalla yksin. Ruuna oli selkeästi edelleen huolestunut siitä, että mitä yllätyksiä voi tulla vastaan. Radalla Serpico suoritti kaikki asiat kuuliaisesti, mutta jännittyneesti ja huolestuneena. Tulos 67 % 7/23. Toivottavasti ruuna pian palautuu rennommaksi radalle.

De Wenz ja Caro Dame osallistuivat Helppo B Nuorten hevosten kenttäohjelma 2003 luokkaan. Jälleen molemmat hevoset liikuivat tahdikkaasti ja positiivisesti. De Wenziä kehuttiin mukavaksi ja lupaavaksi hevoseksi. Tulos 67,917% 3/26. Caro Dame sai elämänsä ensimmäisen yhdeksikön radalla ja monta kahdeksikkoa. Tammaa kiitettiin positiivisesta ja energisesta liikkumisesta, ja jälleen hienosta laukasta. Tulos 6/26 ja 66,875 %.

6.9.2009
Caro Dame ja De Wenz osallistuivat 5-ja 6v finaaleihin

De Wenz starttasi Racing 6-v. Chanpion sarjan finaali FEI Kenttäkilpailuohjelma CICA 2005. Koko kauden hyvää tulosta tehnyt ruuna, “pyörtyi” finaalissa. Radalle lähdettäessä kolmen kävelevän sateenvarjon joukko sai De Wenzin lentelemään ilmaan ja radan alkuosuudella, kun samat kolme sateenvarjoa ilmeistyivät uudestaan, nuori herra hermostui täysin. Rata oli rikkonainen ja jännittynyt ja keskilaukat menivät laukanvaihdoiksi ym…tylsää. Tulos siis ansaitusti vain 58,800 % ja sija 9. Kometeina kaikissa papereissa. Laadukas, komea ja raamikas hevonen, joka tänään valitettavan jännittynyt. Virtaa siis piisaa, nyt vain harjoittelemaan käveleviä sateenvarjoja.

Janina Tainion omistama Caro Dame taasen nautti liikkumisesta täysin rinnoin. “Tytti” olikin innokas ja ihastuttava, välillä vain hienman liian innokas, maltti ei oikein riittänyt kaikkiin kävelytehtäviin. Kehuja tuli energisyydestä, sekä tasapainosta. Luokkana viisivuotiailla oli Racing 5-v. Champion sarjan finaali FEI Kenttäkilpailuohjelma CIC*A 2005 ja sijoitus kolmas prosentein 62,143. Mukavaa, että nuorella neidillä on hauskaa ja halua suorittaa, malttia tulee varmasti lisää iän myötä. Nyt tämä nuoriso jääkin ansaitulle maastolomalle.

13.9.2009
Laatuarvostelu on nuorten hevosten tapahtuma.

Laatuarvostelu on 4-vuotiaille ratsuhevosille ja 5-vuotiaille varsoneille tammoille tarkoitettu tilaisuus, missä arvioidaan hevosen terveydentila, rakenne ja askellajit sekä hypyt. Kilpailu on jakaantunut koulu- ja esteosuuteen. Kouluhevoset suorittavat pienen estekokeen ja estehevoset askellajikokeen. Serpico osallistui koulupuolelle.
Perjantai alkoi lääkärintarkastuksella, josta Serpico sai 9, niin kuin kaikki muutkin tarkastuksen läpäisseet hevoset. Päivä jatkui rakennearvostelulla, josta kokonaispisteet 40 ja ravista täysi 10! Lauantaina ratsastettiin ensin askenlajikoe, josta Serpico sai päivän parhaat pisteet, yhteensä 8,15. Käynti oli selkeä rytmistä, hyvällä yliastunnalla 8,0, ravissa kiitettiin elastisuutta ja aktiivista takaosaa 8,2, laukassa oli hyvä energia ja erittäin hyvä tasapaino 8,9, ratsastettavuuteen toivottiin lisää tuntumaa, mutta kiitettiin asenteesta ja erittäin hyvästä potentiaalista 8,0. Päivä jatkui heti perään kouluhevosten estekokeella. Ilona on harjoitellut kesän Serpicon kanssa hyppäämistä ja pystyikin esittämään kuuman ruunan todella hienosti estekokeessa. Pari sai päivän parhaat estepisteet 8,5 ja kiitosta hyvästä asenteesta hyppäämiseen, innokkuudesta, hyvin ratsastettavasta laukasta ja hyvästä tasainosta. Sunnuntaille jäi koulurata.

Lauantaina jo hieman väsähtänyt Sepico, oli ladannut akut erittäin hyvin yön aikana ja olikin melkoinen villiviikari radalla. Intoa riitti enemmän kun malttia ja kuuliaisuus pisteet kärsivät pojan riekkumisesta. Arvostelu ravi: paljon joustoa ja erittäin paljon potentiaalia, 8,2 Käynti: puhdas rytmi, voisi olla rentoutuneempi ja venyttää enemmän tänään 7,5 laukka: hyvä ponnistus, hyvät takajalat ja kantaa hyvin itsensä laukassa 8,5, kuuliaisuus:tänään ei aivan avuilla ja keskittynyt tehtäviinsä 6,0 . Yleisvaikutelma: hevonen jolla erittäin paljon potentiaalia, tänään ei aivan kuuliainen. 7,8 Lauantain johtoasema vaihtui siis niukasti yhdellä sadasosalla kakkossijaksi ja kokonaistulos siis 7,96. Oli hienoa kuulla tuomarina toimineen Ulf Möllerin arvio hevosesta ja kuulla hänen sanovan, että siinä on todella paljon laatua. Nyt Serpico pitää maastolomaa ja sen jälkeen jatkammekin töitä tasapainon kanssa ja mietimme ensi kauden haasteita.

1.11.2009
Tuijalle uusi kilpakumppani

Tuija Tuominen on saanut uuden kilpakumppanin nuorten hevosten luokkiin.
Ympäristöpalvelut Tuominen Oy osti lokakuun alussa Saksan Vechtassa järjestetystä eliittihuutokaupasta 4-vuotiaan tamman, Samba Queen ja ratsu on sponsoroitu Tuijan ratsastettavaksi. Ympäristöpalvelut Oy:n Milko Tuominen on osoittanut jo aiemminkin kiinnostusta kouluratsastukseen, osallistumalla mm. kilpailujen järjestämiseen ja hankkimalla siitostamman (Ronja), joka on tiine De Nirosta.

Samba Queenin isä on Sir Donnerhall. Kuvan kaunis tamma on osoittautunut äärimmäisen järkeväksi ja mukavaksi kumppaniksi. Samba liikkuu isosti ja kevyesti ja se on osallistunut Saksassa voitokkaasti nuorten hevosten luokkiin, sekä kantakirjattu loistavin pistein.
Debyyttinsä oman tallin ulkopuolella Samba teki viime viikonloppuna osallistumalla Boessa järjestettyyn nuorten hevosten klinikkaan, jossa valmentajana toimi saksalainen Ulf Möller.

Odotamme innolla ensi kisakautta!

1.12.2009
Tuija Tuominen on toiminut yrittäjänä 10 vuotta.
Juhlapäivää juhlistettiin 1.12. 2009 herkutteluin!
video_09_vha_30_samba_queen (7.0 MB)
Samba Queen, huutokaupan esittelyvideo
Siirry työkalupalkkiin