Aluevalmentaja esittäytyy

Kouluratsastuksen aluevalmentaja esittäytyy
Olen Tuija Tuominen, koulutukseltani Master ratsastuksenopettaja. Pidän valmennuskeskusta, Master Dressage Oy:tä Pornaisten Lahassa.Työni jakautuu tasaisesti hevosten ratsuttamisen ja ratsukoiden valmentamisen kesken. Oppilaani ovat hyvin eritasoisia, menestyneimmistä voidaan mainita mm. Janice Antell-My Little Nevi ja Katja Karjalainen – Rosie.
Olen toiminut kouluratsastuksen aluevalmentajana jo muutaman vuoden ajan. Olen ratsastanut koko ikäni ja kilpaillut nuorempana myös esteratsastuksessa. Kouluratsastuksessa kilpailen kansallisissa ja kansainvälissä luokissa aina intermediaire luokissa saakka. Viime kesänä ratsastin myös nuorten hevosten MM-kilpailuissa Ympäristöpalvelut Tuominen Oy:n omistamalla oldenburgtammalla Samba Queen S. Valmentaudun ahkerasti, koska vain harjoittelemalla voi kehittyä. Ja kuten kaikki tiedämme, tässä lajissa ei ole koskaan valmis! Olen säännöllisesti Jenny Erikssonin, Christoph Hessin ja Ulf Möllerin valvovien silmien alla. Vuoden 2011 alussa suuntaan Andreas Helgstrandin luokse nuorten hevosteni kanssa.
Ratsastuksen lisäksi haluan kehittää ratsastajia ymmärtämään oman kehityksen merkityksen tulostason paranemiseen. Haluan, että ratsastajat ymmärtävät että oma sitoutuminen harjoitteluun on erittäin tärkeää ja vain tavoitteellisella treenaamiseella voi saada tuloksia.
Toivon että voin antaa vinkkejä ja ajatuksia, jotka auttavat jokaista omalla tasollaan eteenpäin.
Näissä merkeissä siis kohtaamme tämän vuoden aikana, vinkkailen jokaisessa tämän vuoden Esran lehdessä. Lisää minusta voit kurkkia www.masterdressage.fi
Sivujen kautta voit laittaa myös palautetta ja vaikkapa ehdotuksia mihin asioihin kaipaisit vinkkejä.
Talvi on pimeä ja kylmä, joskus tylsäkin ja motivaatiota syövä vuodenaika. Ei ole kilpailuja motivoimassa harjoittelua, joten ratsastaminen menee monesti epämääräiseksi puuhasteluksi. Talvi on kuitenkin se aika, jolloin jaksottaen treenataan ja rakennetaan kuntoa, opetellaan uusia asioita, mutta myös huilataan. Talvella pitäisi olla hyvin kirkkaana mielessä se, mihin ollaan ensi kaudella menossa ja mitä se ratsukolta edellyttää.
Oman kotivalmentajan kanssa olisi hyvä istua alas ja miettiä missä ollaan nyt ja mitkä ovat ensi kauden tavoitteet. Sen jälkeen voidaankin asettaa kysymys – mitä tarvitaan ja edellytetään että tavoitteisiin päästään? Tästä rakentuu hyvä polku sille, mitä tullaan talven aikana tekemään. Voit rakentaa valmentajasi kanssa kalenterin siitä mitä pitää harjoitella, miten pitää harjoitella ja milloin.
Selkeää suunnitelmaa on helppo noudattaa, kun kaikki on valmiiksi miettittynä jo hyvissä ajoin!
Talvitreenistä ja hevosten lihaksistosta
Useimmiten ongelma johon törmään, on ratsujen huono läpiratsastus.
Jotta voisimme odottaa hevosiltamme liikkuvia, irtonaisia ja vahvoja suorituksia, pitäisi meidän rakentaa niiden kunto ja fysiikka sille tasolle (toki omasta kunnosta on myös huolehdittava!), että on mahdollista että ne suoriutuvat työstään toiveittemme mukaisesti. Näen jatkuvasti paljon ratsuja jotka liikkuvat vinoina, erittäin jäykkinä ja sitä kautta myös haluttomina ja ratsastajaa vastustavina. Jos kroppa on tiukka, tukossa, vino ja jäykkä niin voi olla varma että kaikki tekeminenkin on väkinäistä ja hankalaa.
Talvikauden yhtenä tavoitteena voit ajaltella, että kevään koittaessa hevosesi on liikkumista rakastava, sillä on vahva kunto ja keho, ja se käyttää itseään koko kehon kanssa, tasapainoisesti.
Oletko varma siitä että hevosesi liikkuu itse eteenpäin? Reagoihan ratsusi nopeasti, vai joudutko toistamaan pyyntöjä? Voitko antaa hevosesi laukata irtonaista laukkaa tukka hulmuten? Vaikka olisit pinttyneinkin kouluratsastaja niin osaathan nostaa itsesi ylös satulasta kevyeeseen istuntaan? Tarkista että hevosesi reagoi pohkeesta nopeasti eteenpäin. Jos näin ei ole, herätä sen huomio, nopealla ja irtonaisella pohkeella, jota tarvittaessa tehostat äänellä ja tarvittaessa raipan napautuksella. Kun saat hevosesi nopeasti reagoimaan eteenpäin, päästä se liikkumaan. Nosta itsesi kevyeeseen istuntaan ja anna hevosellesi vapaus todellakin liikkua eteenpäin. Kiitä ja tee ratsusi iloiseksi. Myös liikkeen sisällä hevosesi pitää reagoida salaman nopeasti apuusi.
Kun ratsut ovat jäykkiä ja tukkoisia, ne ovat usein myös hyvin lyhyellä kaulalla ja tuntuma onkin silloin lähinnä peruuttamista. Ja jos hevonen on tiukka ja pitää itseään liian lyhyenä, niin tuntumakin automaattisesti on erittäin lyhyellä kaulalla pitämistä, eikä niinpäin, että kaula voisi olla pituudessaan ja siellä päässä olisi tuntuma. Kunnollinen laukka, kevyessä istunnassa avaa hevosen kroppaa. Iloinen ratsastaja, joka antaa hevoselle mahdollisuuden liikkua, on innostava ja kannustava hevoselle siihen, että nekin haluavat nauttia liikkumisesta. Kunto kohoaa, mieli pysyy iloisena ja lihasjumit alkavat aueta. Muista toki kunnollinen alkuverrytely-ja lämmittely ennen ripeämpää menoa! Kun ratsut ”aukeavat”, alkavat ne käyttämään itseään ahkerasti selän yli liikkuen, venyttelemään lihaksistoaan. Kun hevonen kunnolla venyttelee ja liikuu koko kropastaan, se myöskin hakeutuu ottamaan tuntumaa kuolaimesta.
Suomessa talvikausi on pitkä ja jos turvallisia, hyvä pohjaisia maastoreittejä tai peltoja ei ole tarjolla, voit ratsastaa hevosellesi kuntoa ja voimaa, sekä kroppaan aukinaisuutta toki myös maneesissa.
Tästä on hyvä aloittaa, intoa ja suunnitelmallisuutta treeneihin!
Siirry työkalupalkkiin