Avotaivutus

Rakas ja hyödyllinen liike monessa suhteessa!
Avotaivutus opettaa ratsastajaa siirtämään ja hallitsemaan hevosen etuosaa. Jos ratsastaja ei pysty hallitsemaan etuosaa, ei hän voi hallita kunnolla koko hevostakaan. Etuosan siirtäminen on tärkeä taito – se vaikuttaa kääntämiseen, suoristamiseen ja taivuttamiseen.
Itse ratsastan paljon avotaivutuksia niin nuorilla kuin vanhemmillakin hevosilla.
Nuorten hevosten kohdalla on tärkeintä että ne oppivat kääntämään etuosansa sisäänpäin, ei niinkään taivutuksen määrä. Kun pystyn siirtämään ja kääntämään etuosaa, se auttaa minua myös hevosen suoristamisessa – kun haluan siirtää etuosaa takajalkojen eteen. Hevosen moottorihan on takaosassa, joten etuosa korjataan aina takaosan edelle, ei päinvastoin.
Aloita harjoittelu pitkällä sivulla. Hahmota selkeästi missä on uran sisäreuna. Et halua työntää avotaivutuksessa takajalkoja uran ulkopuolelle, vaan selkeästi kääntää etuosaa uran sisäpuolelle. Ajattele että lähdet kääntämään radan poikki tai voltille. Haluat kääntää ja johtaa etuosan uran sisäpuolelle, ja saada hevosen asettumaan hieman sisäkuolaimeen. Et kuitenkaan halua kääntää liikaa kaulaa, joten muista että sinulla on molemmat ohjat. Ulko-ohjasi säätelee taivutuksen määrää ja jos hevosesi meinaa lähteä pois määrittelemältäsi uralta, niin pidätä molemmilla ohjilla. Sisäpohkeesi pitää hevosesi uralla, toimien tolppana minkä ympärille lopuksi taivutus rakentuu. Ulkopohkeesi tarkkailee etteivät takajalat painu seinälle (uran ulkopuolelle), eli ottaa vastaan jos taka-osa pyrkii ulos.
Kun pystyt kääntämään hevosesi uralla avotaivutukseen ja säilyttämään sen, niin voit muuttaa sen paikkaa. Erittäin hyvä harjoitus on ratsastaa avotaivutusta uran sisäpuolella tai keskihalkaisijalla. Ratsastaessasi ilman seinän tai aidan tukea, voit tarkkailla vielä paremmin ettei hevosesi valu valitulta linjalta pois.
On hyvä harjoitella vaikuttamaan hevosen etuosaan aktiivisesti – kääntää avotaivutukseen ja suoristaa takaisin uralle, ja toistaa avo- ja suoristaminen uudestaan. Kun tämä sujuu, voit tehdä askeleen pienentämistä ja isontamista avotaivutuksessa. Näin pääset työskentelemään lisää kokoamisastetta avotaivutukseen ja näyttävyyttä liikkumiseen! Myös ympyröillä on hyvä ajatella avotaivutusta. Onhan taivuttamisesi todella etuosan kääntämistä sisään, eikä sisäohjasta vetämistä, jolloin hevonen vain valuu ulospäin?
Tsemppiä treeneihin!
Siirry työkalupalkkiin