Taivutuksilla notkeutta

Hevosten oikeanlainen perusliikkuminen on erittäin tärkeää. Väärin itseään käyttävä hevonen kipeytyy, loukkaantumisriski kasvaa ja tehtävien suorittaminen on sille vaikeampaa. Mitä korkeammalle tasolle tähdätään, sitä tärkeämmäksi perusratsastus muodostuu.
Haluan hevosten liikkuvan tahdikkaasti, tasapainoisesti ja irtonaisesti. Niiden tulee olla kuuliaisia jalalle ja liikkua itse eteenpäin -näitä asioita käsittelinkin jo aiemmissa lehdissä. Hevosten tulee kantaa itse itsensä ja pystyä venyttelemään koko kehoaan. Jotta saamme hevosemme käyttämään itseään selän yli – nostamaan itsensä selästään ylös ja olemaan liikkuvia ja notkeita, on niiden myös taivuttava moitteettomasti.
Onkin hyvä ajoittain tarkistaa, että hevonen taipuu molempiin suuntiin ja on sisäkyljestä pehmeä. Tätä voit harjoitella esim. pääty-ympyrällä, ratsastamalla sulkutaivutuksia ympyrän uralla. Tarkista ensin, että ratsastat säännöllistä ympyrää, hallitset uran ja tiedät missä hevosesi kulkee sekä määräät itse rytmin. Sen jälkeen aseta hevosesi sisäänpäin. Ole tarkkana että asetus on oikein!
Pystytkö asettamaan hevosen sisäänpäin niin, että se kantaa sisäsuupielen edessäsi ja itse säilytät ohjastuntuman ilman taaksepäin vetoa? Ulko-ohjalla määrittelet sen, ettei hevosesi lähde valumaan ulos ja työnnä kaulaa ja lapaa ympyrältä ulos. Ulko-ohjan tuntuma on kuitenkin joustava eli ei liian vahva ja vastaan pitävä. Ulko-ohjastakin on osattava hellittää. Ulko-ohjan tulisi mahdollistaa
asetus/taivutus, eikä liian jäykkä tai kova ohja anna mahdollisuutta pehmeään asetukseen.
Taivutukseen ratsastus aloitetaan siis ympyrän uralla. Sinun on ensin varmistuttava siitä, että pystyt hallitsemaan ympyrän uran, kun asetat hevosesi sisään. Siinä vaiheessa kun ura ja käynti säilyvät, voit lisätä taivutusta. Sisäpohje on ”tolppa”, jonka ympärille hevonen taipuu. Ulkopohje tuo taka-osaa ympyrän uran sisäpuolelle. Sisäpohje huolehtii tarvittaessa myös eteenpäin ratsastuksesta.
Sulkutaivutusta voidaan jatkaa, kunnes hevonen saadaan ulkopohkeesta ponnistamaan ahkerasti kohti sisäohjaa. Kun hevonen ponnistaa kohti ohjaa ja pyöristyy tuntumaan, voidaan hevonen suoristaa ja ratsastaa eteen. Kun harjoitus sujuu käynnissä, voit jatkaa sitä myös ravissa ja laukassa. Tätä harjoitusta voit käyttää myös siirtymisiin. Siirtymiset vahvistavat ponnistusta ja tasapainoa.
Yleisimpiä virheitä ja ajatuksia niiden korjaamiseksi:
Sisäohja vetää taaksepäin, hevonen taivuttaa kaulaa liikaa sen alaosasta ja vie etuosan uralta ulospäin. Silloin hevosesi ei enää käänny vaan se valuu ulospäin. Korjaa tarkistamalla, että se kääntyy oikein. Voit muuttaa ympyräsi salmiakkikuvioksi ja varmistaa, että etuosa kääntyy ulkopohkeesta molempien ohjien tuntumalla. Pyri säilyttämään ympyrällä tunne siitä, että hevosesi etujalat kääntyvät ja ura todella menee etujalkojen välissä. Etsi asetus enemmänkin ajatuksena siitä, että ohja etsii tuntuman edestä, nyrkki ja siinä peukalo kohti hevosen korvaa. Näin varmistat
että kätesi paikka on riittävän edessä ja kannat kätesi, silloin käsi ei vedä kaulaa taaksepäin.
Kun vielä käyt läpi, että eteenpäin pyrkimys on riittävä ja hevonen reagoi avuillesi, alkaa jumppa toimia. Voit aluksi tehdä hyvinkin lyhyitä pätkiä, ja suoristaa aina onnistuneen pätkän jälkeen. Kun onnistuneita pätkiä tulee käynnissä useampia, voit jatkaa ravissa ja vaihdella niin taivutuksen astetta kuin ravin tempoakin.Tavoitteena on hevonen, joka lopulta on notkea, kantaa itsensä sekä taipuu ja liikkuu sinun määrittelemääsi vauhtia. Toteuta harjoitusta tasapuolisesti molempiin suuntiin.
Jatketaan notkeina kohti kevättä!
Siirry työkalupalkkiin