Takaosakäännös

Takaosakäännös on varsin haasteellinen liike. Liikkeessä pitää hallita käynnin kokoaminen, kääntäminen, asettaminen ja taivuttaminen. Käännöksessä hevonen polkee sisätakajalallaan lähes paikallaan, ulkotakajalka kiertää pienen ympyrän sisätakajalan ympärille ja etuosa kääntyy takaosan ympäri.
Ratsastajan avut: Sisäohja kääntää, asettaa ja taivuttaa. Näistä kuitenkin isoin tehtävä on kääntää etuosaa liikkeen suuntaan. Ulko-ohja säätää kaulan taivutuksen määrää. Molemmat ohjat huolehtivat askelpituudesta. Hevonen kääntyy ja taipuu sisäpohkeen ympärille. Ulkopohje huolehtii siitä että hevonen ei väistä tai valu ulos, vaan todellakin kääntyy. Molemmat pohkeet huolehtivat rytmistä ja poljennasta.
Huolellinen valmistelu on erittäin tärkeää. Jotta hevosesi voisi jäädä polkemaan paikalleen, sen pitää tulla käännökseen riittävän koottuna. Jos askeleet ovat valmistelussa hitaita ja metrin pitkiä, voit olla varma, ettei hevosesi jää polkemaan pienillä ja lyhyillä askelilla paikalleen. Valmistele käännöstä ratsastamalla pieniä ja rytmikkäitä askelia, avotaivutusta ajatellen. Voit ratsastaa isoa neliötä ja kääntää kulman läpi 3-4 askelta takaosa käännöstä ja jatkaa siitä suoraan eteenpäin, ajatellen taas avotaivutusta. Kun tämä on helppoa, voit harjoitella kokonaisia käännöksiä.
Itse harjoittelen takaosakäännöksiä myös ”työkäännöksinä”. Aloitan kääntämään esim. maneesin keskellä – niin että minulla on tilaa. Jatkan käännöksen ratsastamista. Harjoittelen käännöksestä ulos ratsastusta ja 1-2 askeleen jälkeen jatkan uudelleen kääntämistä. Tällä tavoin pääsen paremmin kontroloimaan yksittäisiä askelia.
Yleisimpiä ongelmia ja niiden ratkaisuja:
Jos hevonen pysähtyy takajalalla käännökseen, harjoittele nopeita ja lyhyitä käyntiaskelia.
Jos hevonen kääntää liikaa kaulaa, se työntää ulkolavan ulos ja kääntyy huonommin. Korjaa kaula ulko-ohjalla suoraksi. Voit myös harjoitella takaosakäännöksessä asetuksen vaihtamista välillä ulos, samaan aikaan kääntäen enemmän etuosaa, palaten takaisin normaaliin sisälle asetukseen.
Jos hevonen kaatuu tai heittäytyy sisään, korjaa hevostasi käännöksestä ulos sisäpohkeella. Jos se on hidas, voit ajatella jopa siirtäväsi sen raviin pois käännöksestä. Tärkeintä on kuitenkin että hevosesi alkaa siirtymään ahkerasti sisäpohkeestasi eteenpäin, pois käännöksestä.
Joskus näemme myös että hevonen työntää takaosan sisäänpäin ja tekee pohkeenväistöaskelia sisään. Tarkista että et työnnä ulko-pohkeella liikaa takaosaa, vaan todella käännät etuosaa sisäohjalla. Ulkopohkeen tehtävä on valvoa että takaosa ei valu ulos.
Tässä muutama vinkki takaosakäännösten parissa työskentelyyn. Liike on vaikea ja paljastaa paljon ratsukon tasosta. Kun liike onnistuu, voit olla ylpeä itsestäsi. Olette menossa oikeaan suuntaan, kohti uusia haasteita!
Siirry työkalupalkkiin