Yleisimpiä virheitä ja niiden korjauksia

Vuosi on vierähtänyt, joten on aika analysoida kulunutta vuotta, tehdä suunnitelma talvelle ja luoda tavoitteet ensi kaudelle.
Käy realistisesti läpi vuoden tapahtumat. Mitkä asiat hallitset, missä olet onnistunut?
Mitkä asiat vaativat lisää harjoitusta ja mitä niiden eteen tulisi tehdä? Aseta itsellesi talvikaudelle tavoitteita jotka järjestelmällisesti ohjaavat sinua ensi kauden tavoitteita kohti.
Listaa ongelmakohtia, kysymyksiä ja mieti niihin vastauksia. Käy lista valmentajasi kanssa läpi, niin saat hyvän harjoittelupohjan talvelle.
Tässä muutamia muistamisen arvoisia asioita, kysymyksiä ja vastauksia, asioihin joihin törmään usein oppilaitteni kanssa.
Reagoiko hevonen avuillesi, nopeasti? Liikkuuko riittävästi eteenpäin? Jäätkö ylläpitämään hevosesi liikkumista passiivisesti, ehkä jopa tietämättäsi?
Aloita tarkistus jälleen kerran itsestäsi. Mieti onko oma tasapainosi, istuntasi kunnossa. Pystytkö säilyttämään tasapainosi ja antamaan hevosellesi mahdollisuuden liikkua?
Vai jäätkö puristamaan, vetämään tai muuten häiritsemään sen liikkumista?
Opeta hevosesi reagoimaan nopeille avuille. Varmista että hellität pyyntösi kanssa aina heti kun se reagoi. Pyynnön lopettaminen on hevoselle kiitos, yhtälailla kun äänellä kehuminen tai taputtaminen. Yksi hyvä tarkistus on nostaa varpaat kunnolla pystyyn ja pitää alapohje ihan hiljaa. Jos huomaat että hevosesi jarruttaa, niin tiedät että pohkeesi ylläpitävät hevosesi liikkumista, jokaisessa askeleessa.
Hevosesi on vino? Et saa sitä kahdelle samanlaiselle ohjalle ja tuntumalle?
Aloita taas omasta tasapainostasi ja siitä missä ja miten istut. Jos olet vinossa ja apusi vaikuttavat vinossa, niin ratsastat hevosestasi vinon. Tarkista että istut keskellä satulaa. Tasapainosi määrittelee roikutko takakenossa ohjissa ja toimit käsijarruna vai heitätkö ohjat pois ja matkustat mukana kaulalla. Kun olet varma, että istuntasi ja tasapainosi ovat kunnossa, voit vielä varmistaa ohjiesi paikan. Jos esim.vasen kätesi pyrkii siirtymään sään yli kaulan oikealle puolelle, niin jo tällä pienellä vaikutuksella vinoutat hevostasi. Vasen käsi johtaa silloin lapoja oikealle, hevonen valuu oikealle ja seuraavaksi joudut vetämään oikeasta ohjasta, valumisen estämiseksi.
Mikäli käsilläsi on taipumusta elää omaa elämäänsä, siirrä ne selkeästi erilleen toisistaan, niin että käden linja kyynärpäästä ranteeseen ja rystysiin on todella suora.
Kun kätesi ovat kaulan molemmin puolin, huomaat helpommin mistä joudut pohkeella korjaamaan. Jos hevosesi on tottunut liikkumaan etuosa oikealla ja takajalka vasemmalla, ja vasen kätesi siirtyy selkeästi kaulasta irti vasemmalle, joudut todella ratsastamaan hevosesi vasemmalla pohkeella suoraan. Toisin sanoen, se että olet vienyt käden kaulan yli vasemmalta oikealle, onkin korjannut sitä että hevonen tunkee vasemmalle. Kun käsi ei tätä työtä enää tee, vaan jää omalle puolelleen kaulaa, niin pohkeen pitää korjata ettei hevonen kaadu vasenta pohjetta päin. Vinoudet ovat tasapainottumuutta. Tasapainosta ja tuntumasta olemme puhuneetkin aikaisemmin. Nämä asiat kulkevat siis aina käsi kädessä.
Tahdittaako tai ontuuko hevonen kun se liikkuu epätasaisesti, jopa hypähdellen?
Tällä tarkoitan tilannetta jossa tasapainoton ratsastaja ratsastaa epätasaisella tuntumalla, heiluvalla ohjalla ja työntää pitkää, tasapainotonta hevosta eteenpäin. Kun hevonen ei ole tasapainossa, eikä tuntumalla, se välillä hypähtää etuosalla melkein laukkaan. Tällaisissa tilanteissa ratsastajan tasapaino ja apujen käyttö on ratkaisu. Ratsastajan tasapaino on taas ensimmäinen korjattava asia. Sen jälkeen korjataan hevonen liikkumaan itse reippaasti, ilman että ratsastaja jahtaa eteenpäin jokaisella askeleella. Kun hevonen liikkuu itse, sen tulee hyväksyä tuntuma. Hyväksyä ja tasoittua kulkemaan tahdissa, samanlaista ravia samanlaisella tuntumalla, aina eteenpäin ajatellen. Kun tahti, tasapaino ja tuntuma löytyvät, terveen hevosen epämääräinen tahdittaminen ja pomppiminen jää pois.
Tässä vain muutamia esimerkkejä. Tee itsellesi samantyyppistä tilannekartoitusta ja puhu valmentajasi kanssa tavoitteista ja niihin pääsemisen mahdollisuuksista. Tilannekartoituksestasi saat hyvät eväät talven työhön, joten tsempit ahkeraan harjoitteluun! Muista kuitenkin antaa välillä hevosellesi ja itsellesi myös kevyempiä päiviä, vaikka joulun pyhät maastoillen, rauhasta nauttien.
Siirry työkalupalkkiin